Børnevaccination, HPV vaccine, HPV catch up til drenge og unge mænd

Det danske børnevaccinationsprogram er et tilbud til alle børn om gratis vaccination mod ni infektionssygdomme.
Vaccinationerne i det danske børnevaccinationsprogram gives efter et fastlagt program hos den praktiserende læge, der også rådgiver forældrene.

HPV-vaccination mod kræft og kønsvorter

HPV-vaccination mindsker risikoen for at få livmoderhalskræft. Vaccinationen er en del af børnevaccnationsprogrammet og anbefales ved 12-års alderen. Fra 1. september 2019 vil vaccinationen også blive tilbudt gratis til drenge, som fylder 12 år den første juli eller herefter.

Når børn bliver vaccineret mod HPV, er de beskyttet mod næsten 9 ud af 10 tilfælde af analkræft og kønsvorter. Piger er også beskyttet mod 9 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft og mod nogle tilfælde af kræft i skeden og de ydre kønsorganer.

Både drenge og piger tilbydes HPV-vaccination som en del af det danske børnevaccinationsprogram. Tilbuddet gælder for piger på 12-17 år og for drenge, der fylder 12 år den 1. juli 2019 eller senere. Således kan drenge, der er fyldt 12 år før 1. juli 2019, ikke få gratis HPV-vaccination.

Børn under 15 år skal vaccineres ad to omgange med mindst fem måneders mellemrum. Ældre børn skal vaccineres tre gange.

HPV (humant papillomavirus) består af mange undertyper. HPV er årsag til godartede sygdomme som hudvorter og kønsvorter, mens andre typer af HPV er årsag til kræfttyper hos både kvinder og mænd. Hos kvinder kan HPV forårsage livmoderhalskræft, kræft i skeden og de ydre kønsorganer, mens det hos begge køn kan give analkræft og mundsvælgkræft samt peniskræft hos mænd.

HPV er hvert år skyld i ca. 810 tilfælde af kræft i Danmark.

Vaccination før seksuel debut

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger og drenge bliver vaccineret som 12-årige, fordi vaccinationen er mest effektiv, hvis den gives inden seksuel debut.

Det kan have en effekt at blive vaccineret, selvom man allerede er seksuelt aktiv. Det skyldes, at man ikke nødvendigvis er blevet smittet med en eller flere af de HPV-typer vaccinen beskytter imod.

HPV catch up

Tilbuddene om gratis HPV-vaccination mod analkræft er midlertidige, de træder i kraft 1. februar 2020 og slutter 31. december 2021.

Tilbuddet om catch-up HPV-vaccination omfatter

  1. Drenge født i perioden 2006 – 30. juni 2007. Dette midlertidige tilbud gælder til 31. december 2021 og supplerer det generelle og permanente HPV-vaccinationsprogram, som gælder for drenge der er født den 1. juli 2007 eller senere. Se bekendtgørelse nr. 54 af 22. januar 2020 om gratis vaccination mod visse smitsomme sygdomme m.v.
  2. Unge mænd, som er tiltrukket af mænd, og som er fyldt 18 år 1. januar 2020 eller senere, men ikke fyldt 26 år før 1. januar 2020.Tilbuddet gælder således mænd, der er tiltrukket af mænd og er født i perioden 1. januar 1994 – 31. december 2003. Tilbuddet frafalder når personen fylder 26 år. Se bekendtgørelse nr. 50 af 22. januar 2020 om midlertidig gratis vaccination mod analkræft (HPV) til unge mænd, der er tiltrukket af mænd.

For begge programmer kan vaccination foretages af en læge med autorisation til selvstændigt virke eller på dennes uddelegering. Yderligere information kan ses på praktiserende lægers organisations hjemmeside.